Een van de grootste kansen op publiciteit is het inspelen op de actualiteit. Toch zijn er maar weinig mensen die ’s ochtends het nieuws screenen om te kijken of ze vanuit hun vak op een onderwerp in het nieuws kunnen reageren. Zelfs mensen die bewust bezig zijn met het genereren van publiciteit laten deze kans nog vaak schieten. Zo vroeg ik laatst aan 3.000 personen in mijn zakelijk netwerk of ze zelf actief journalisten en redacteuren benaderen als hun vakgebied in het nieuws is. Slechts 18 procent van de mannen en 15 procent van de vrouwen gaven aan dit inderdaad te doen. In de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar gaf 13 procent een bevestigend antwoord. Hoe ouder, hoe pro-actiever de benadering. Van de 55 plussers neemt 22 procent het initiatief om journalisten en redacteuren te benaderen als hun vakgebied in het nieuws is .
Investering personal brand
Redacties en journalisten zoeken naar deskundigen die van toegevoegde waarde zijn als informatieleverancier voor een actueel onderwerp. Als jij op het juiste moment waardevolle informatie op een dienblaadje presenteert, dan vergroot je de kans dat journalisten en redacteuren je de volgende keer ook weten te vinden als het onderwerp weer in het nieuws is. Door met goede onderbouwing en op het juiste moment je mening over een onderwerp binnen jouw vakgebied te delen groeit jouw status als deskundige. Het vergroot je zichtbaarheid, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid als expert. Een betere investering in je eigen personal brand is er eigenlijk niet.
Tijdrovend of winstgevend?
Toch zien maar heel weinig mensen het als een onderdeel van hun werk om zichzelf als expert zichtbaar te maken in de media als een onderwerp binnen hun vakgebied in het nieuws is. Soms omdat iemand de overtuiging heeft dat niemand op zijn/haar mening zit te wachten. Vaker omdat er wordt gedacht dat het enorm veel tijd kost om proactief de media te benaderen. Daarnaast weten veel mensen niet hoe ze de persbenadering aan moeten pakken. Zonde, want inspelen op de actualiteit is een kans die je niet mag laten liggen.
Zeven tips om je op weg te helpen:
- Zorg dat je van te voren je persgegevens up-to-date hebt, zodat je snel kunt schakelen. Lees je een krantenartikel over jouw vakgebied? Noteer de naam van de journalist of redacteur, verantwoordelijk voor het artikel. Zorg dat je weet welke journalisten en redacteuren schrijven over jouw vakgebied. Connect op social media, neem contact met hen op en leer hen kennen. Zet daarnaast op een rij welke programma’s mogelijk aandacht besteden aan een onderwerp binnen jouw vakgebied. Vergeet niet radioprogramma’s mee te nemen. Zorg dat je contactgegevens hebt van één of meerdere redacteuren.
- Specialiseer je in één onderwerp en zorg dat je over dit onderwerp goed op de hoogte bent en blijft. Zorg dat je weet wanneer er ontwikkelingen aankomen (bijvoorbeeld omdat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer staat). Bereid je verhaal voor en neem, zodra je weet dat er iets speelt, contact op met journalisten. Neem iedere ochtend vijf minuten de tijd om de krantenkoppen te screenen.
- Neem een standpunt in. Als je precies hetzelfde zegt wat anderen (die al in de media aan het woord komen) zeggen, dan ben je als deskundige niet van toegevoegde waarde voor een journalist. Durf je te onderscheiden met je mening. Zorg wel altijd voor een goede feitelijke onderbouwing.
- Lever ontbrekende informatie aan. Informatie die er toe doet en welke nog niet algemeen bekend is bij het grote publiek. Toets bij mensen die niet in je vakgebied zitten of de informatie bekend is. Is de informatie die jij kunt leveren van invloed op het dagelijkse leven van mensen? Dan is de informatie nieuwswaardig. Hoe groter het maatschappelijk belang, hoe groter de nieuwswaarde voor een journalist.
- Maak duidelijk vanuit welke positie jij reageert, zodat ze jouw mening op waarde kunnen schatten. Een mening van een longarts op nieuwe maatregelen tegen roken weegt zwaarder dan een mening van een bakker op de hoek. Al wordt de stem van het publiek ook vaak gedeeld in bijvoorbeeld journaalitems. Het gaat echter om jouw profilering als deskundige. Ze moeten je aan het woord willen laten vanwege jouw functie, kennis en achtergrond.
- Houd rekening met timing. Redacties van actualiteitenprogramma’s spitten ’s ochtends de kranten door en daarna begint de jacht op de ideale gast. Als ze een betere deskundige kunnen vinden, laten ze jou vallen. Zijn ze overtuigd genoeg van jouw deskundigheid en de waarde van jouw informatie, dan zullen ze niet snel verder gaan zoeken. Zorg dus dat je zo snel mogelijk reageert.
- Houd je beargumentering kort en helder. Stuur je mening via een e-mail naar een persoonlijk adres van een journalist of redacteur en cc naar het algemene adres. Bij de dagbladen vervang je het algemene adres door het adres van de afdeling. Zo hebben de afdelingen Cultuur, Sport, Opinie en Gezondheid vaak een eigen e-mailadres. Een opiniestuk schrijven kan ook zeker de moeite waard zijn. Neem in dat geval een stelling in waar mensen het eens of oneens mee kunnen zijn. Behandel een deelonderwerp. Je moet niet alles uit willen leggen. Werk drie sterke argumenten uit . Gebruik voorbeelden om het verhaal levendig te maken.
Debat opzoeken
Als het tot een interview komt dan is een goede voorbereiding een must. Het lijkt misschien veel werk om in te spelen op de actualiteit. Het is echter vooral een kwestie van een paar keer doen. Als deskundige wil je, als het goed is, toch al op de hoogte blijven van een specifiek onderwerp. (<a href="http://8rental .com/minibus-hire-marseille”>Minibus Hire in Marseille) Het enige wat je extra doet is een standpunt innemen en dit delen met journalisten en redacteuren. Het helpt als je het debat over jouw onderwerp opzoekt. Als je vaker in debat bent gegaan over jouw onderwerp, dan gaat het delen van je mening met de media je ook een stuk makkelijker af.
Klantenstroom
Een van de abonnees van Vakerindemedia.nl is cosmetisch arts. Zij volgde op een vrijdagmorgen mijn raad op en reageerde op het nieuws dat steeds meer huisartsen bijbeunen door Botox te spuiten. Het leverde haar een half jaar lang interviews op bij landelijke en regionale media. Zo stond ze met een volledige pagina in de Volkskrant. Dat artikel ging nauwelijks meer over de Botoxspuitende huisartsen. Door haar hoofd op het juiste moment boven het maaiveld te steken, was ze opgevallen en was de redactie nieuwsgierig geworden naar haar bedrijf. Haar aanwezigheid als deskundige in de media zorgde ervoor dat zowel bij bestaande klanten als bij potentiële klanten het vertrouwen in haar is versterkt. Met een flinke boost van haar klantenstroom als gevolg.
Zichtbaarheid, geloofwaardigheid en vertrouwen. Het groeit als je als deskundige je stem laat horen in de media. Neem jij morgen vijf minuten de tijd om de krantenkoppen te screenen?