Onbevangen kennis delen

In Nederland wemelt het van de business ontbijten. Je schuift rond zeven uur aan met een groep ondernemers en helpt elkaars business te versterken. Ondertussen ontbijt je ook nog eens. Ideaal voor veel ondernemers. Een onderdeel van zo’n business ontbijt is de pitchronde. Vaak krijg je een minuut om jezelf te profileren afgesloten met een zoekvraag. De pitchers blijven veelal steken op het niveau ‘wij van wc eend adviseren wc eend’. Slechts een enkeling valt op door kennis te delen in plaats van te verkopen. Die hebben het na de ronde het drukst.

Kosteloos kennis delen
Een fotograaf deelde bijvoorbeeld tips waar je op moeten letten als je een goede profielfoto op social media wilt (en vroeg mij na afloop een blog over dit onderwerp te schrijven). Na alle commerciële kreten een verademing. Je zit allemaal met bepaalde kennis en ervaring bij elkaar. Het is zonde om er dan voor te kiezen om de kennis voor je te houden en slechts in de etalage te blijven staan. Ik probeer in te spelen op de pitches van anderen door voor een aantal deelnemers concrete publiciteitskansen te benoemen. Wat de deelnemers zelf kunnen doen om vaker in de media te komen. Praktische korte tips waarmee je de deelnemers kosteloos verder helpt. De meeste ondernemers bewaken hun kennis echter angstvallig. Ze zijn bang dat ze anders hun waarde te snel gratis weg geven en/of dat ze gekopieerd gaan worden.

Angst voor copycats
Laat angst voor kopieergedrag je niet weerhouden om je kennis te delen. Ik ben gekopieerd in zowel mijn teksten als in mijn initiatieven. Zie het als een bevestiging dat je goed bezig bent. Het is een compliment voor jouw werk net als een nummer dat gecoverd wordt. Natuurlijk is het even zuur als een ander snel geld probeert te verdienen met iets wat uit jouw koker komt. Uiteindelijk ben jij echter jouw bedrijf en val je dus nooit exact te kopiëren. De kopieerder heeft niet jouw kennis, ervaring en drijfveren. De gekopieerde versie zal het vaker niet dan wel redden. Klanten voelen het als iemand niet authentiek is en haken uiteindelijk af. Redt een kopieerder het wel, dan kan deze concurrentie je scherper maken.

Onhaalbare klant
Door je kennis onbevangen te delen, laat je mensen met jou als deskundige en jou als mens kennis maken. Doordat mensen je als deskundige en als mens leren kennen, neemt het vertrouwen in jou toe. Mensen zullen je eerder gaan volgen en uiteindelijk contact met je opnemen. Een groot aantal gaat nooit klant worden, terwijl ze wel gratis van je tips profiteren. Dat zijn echter mensen die ook geen klant waren geworden als je je kennis niet had gedeeld. Door gratis tips en kennis te delen, vergroot je de kans dat ze over je gaan praten en uiteindelijk voor meerdere nieuwe klanten zorgen. Jij geeft hen gratis jouw kennis. Hierdoor doen ze graag iets voor je terug en zijn ze eerder geneigd om je aan te bevelen bij anderen dan wanneer je je kennis niet had gedeeld.
Laten we de business ontbijten een stuk waardevoller en leuker maken. Laten we stoppen met verkopen en starten met kennis en tips te delen.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags. Bookmark deze directe link.

Comments are closed.