Enige tijd geleden startte een vriend van mij een detacheringsbedrijf voor technisch personeel. Op zijn LinkedIn had hij al een tijdje dezelfde foto staan. Een hele leuke, vond hij zelf en hij zag dan ook geen reden om een andere foto te plaatsen. Ik heb hem toch geadviseerd om een professionele foto te gaan gebruiken. Zijn profielfoto was namelijk gemaakt op een gezellige avond midden in een kroeg. Een leuke foto is lang niet altijd geschikt om te gebruiken in je zakelijke profilering.
Waardevolle professional
Foto’s zijn onderdeel van de uitstraling van je bedrijf. Op een website is dat vrij duidelijk, maar ook daarnaast is het belangrijk om te investeren in goed fotomateriaal. Op zakelijke profielensites als LinkedIn en Vakerindemedia.nl wil je dat je serieus genomen wordt. Als jij echter met een vakantiekiekje op deze sites staat, laat je niet echt zien dat je jezelf serieus neemt als professional. En zal een ander je ook minder snel serieus nemen. Bouw aan jouw geloofwaardigheid als deskundige. Ook met een goede profielfoto. Professionele foto’s zijn daarnaast ook handig voor andere doeleinden.
Regionale media
Zo zijn media erg geholpen als je zelf goed beeldmateriaal kunt aanleveren en het vergroot je kans dat er meer woorden aan jouw onderwerp worden besteed.. Bij een groter artikel zit al snel een foto. Een foto bij een artikel heeft een hogere attentiewaarde. Indien je producten verkoopt, vind je het waarschijnlijk niet meer dan logisch dat je goed beeldmateriaal van je producten laat maken. Maar vergeet jezelf niet. Goede foto’s hoeven echt geen bakken met geld te kosten. De kosten hangen erg af van de locatie, het aantal verschillende foto’s en het eventuele gebruik van een visagist. Ook het afkopen van de rechten heeft invloed op de prijs.
Tips
Een aantal tips voor als je foto’s gaat laten maken:
- Gebruik verschillende achtergronden (aansluitend bij het onderwerp van jouw expertise) en verschillende kleding zodat je de foto’s langere tijd kunt gebruiken.
- Vraag ook om close-ups.
- Wees je bewust van de positie van de camera. Foto’s die van boven worden genomen, maken je kleiner. Foto’s die van onderen worden genomen, geven je uitstraling meer status.
- Maak een mood board. Hier plak je foto’s op die je zelf goed vindt aansluiten bij wat je wilt uitstralen. Op die manier is het voor de fotograaf direct duidelijk welke stijl bij jou en/of je bedrijf aansluit. Gebruik hierbij foto’s uit kranten en tijdschriften die door jouw doelgroep worden gelezen.
- Zorg dat je voor de media foto’s in hoge resolutie hebt. Foto’s gemaakt door een professionele fotograaf zijn altijd in hoge resolutie.
Geloofwaardigere profilering
Het is belangrijk dat je voor een fotograaf kiest die goed bij je past. Op de websites van fotografen zie je vaak voorbeelden van eerder werk. Gelukkig volgde de betreffende vriend het advies op en liet hij zich fotograferen in zijn werkomgeving. Met een sterkere en geloofwaardigere profilering als gevolg.
Je hoeft geen fotomodel te zijn om goede foto’s te laten maken van jezelf. Daar draait het niet om. Het gaat erom dat je op een professionele manier zichtbaar bent voor zakelijke contacten. En dat je de kans op publiciteit vergroot door professionele foto’s voor de media beschikbaar te hebben die aansluiten bij jouw werkgebied. Dus weg met de vakantiekiekjes en zet de stap naar een professionele fotograaf.