Een journalist is geen klant

Waar lees je over in kranten? Met welke insteek worden gasten geïnterviewd bij Nieuwsuur? Wanneer vind je het zelf interessant om iets over iemand te lezen of te horen in de media? Journalisten zijn op zoek naar verhalen en meningen van experts: persoonlijke, afwijkende en sensationele verhalen. Vakerindemedia.nl is opgezet om deskundigen die buiten de ‘usual suspects’ vallen en deskundigen met nieuwswaardige verhalen zichtbaar te maken voor redacteuren en journalisten. Bij het opstellen van een profiel op Vakerindemedia.nl zijn het dus geen potentiële klanten waar je de teksten voor schrijft. De doelgroep op Vakerindemedia.nl is de media / de journalisten. Hoe geef je nu je profiel zo interessant mogelijk weer, zodat je kans op publiciteit wordt vergroot?

Geen marktkraam
Je moet wel beseffen dat je profiel geen marktkraam is waar je jouw producten of diensten verkoopt. Commerciële teksten horen op andere sites thuis. Je profiel is geen advertentie voor je bedrijf, maar een feitelijke opsomming waarmee je laat zien waarom jij een interessante bron voor journalisten bent. Een goed voorbeeld is het profiel van Marian Husken. Haar tekst is niet commercieel. Het is direct duidelijk dat ze expert is op het gebied van georganiseerde misdaad en financial crime. Daarbij weet ze kort en krachtig te vertellen wat haar kernactiviteit is: het schrijven van ‘true crime’ boeken. Door haar bondige en niet commerciële tekst weten journalisten precies waarvoor ze Marian kunnen bellen. Als een omstreden opsporingsmethode een actueel onderwerp is, sluit Marian aan bij de kennisbehoefte.

Less is more
Houd het simpel en kort. Journalisten hebben, waarschijnlijk net als jij, weinig tijd. Ze haken dan ook af als ze hele lappen tekst bij een profiel zien staan. Net als op iedere site willen de bezoekers, in dit geval de journalisten, ook zo snel mogelijk de kern kunnen lezen. Houd je teksten daarom zo kort en helder mogelijk. Verwijder de termen die wervend en commercieel van aard zijn. Vraag je af waarin jij je qua kennis onderscheidt van anderen. Wat is er bijzonder aan jouw verhaal? Blijf bij de kern. Houd het feitelijk. Bij het profiel van Patrick van der Meijde zijn de teksten kort, waardoor het geheel beknopt blijft. Wat er staat, maakt echter wel precies duidelijk voor welk onderwerp hij benaderd kan worden (Bitcoin, fysieke winkels die bitcoins gebruiken). De journalist leest liever het duidelijke en korte profiel van Patrick dan lange lappen tekst waarbij gezocht moet worden naar de kern van de deskundigheid.

Wees duidelijk
Wat maakt jouw verhaal bijzonder? Waarin onderscheid je je van anderen? Denk daarbij niet aan belevingen. Termen als ‘optimale service’, ‘snelheid’ en ‘klantvriendelijkheid’ zijn commerciële termen en belevingen die mensen vaak gebruiken in communicatie met potentiële klanten. Voor journalisten zijn commerciële kreten ruimtevervuiling van je profiel, waardoor ze jouw profiel overslaan.

Zoek naar wat uniek is aan jouw verhaal. Wanneer ben jij interessant om aan tafel uit te nodigen bij actualiteitenprogramma’s? Wat heb jij als deskundige te zeggen over jouw vakgebied? Over welk onderwerp zou het dan moeten gaan? Focus je op Vakerindemedia.nl op dit soort vragen. Journalisten komen niet op de site om productomschrijvingen te lezen. Ze zijn op zoek naar mensen, meningen en verhalen. Wat jouw mening is over een onderwerp waarin jij gespecialiseerd bent. Het programma, de krant of het tijdschrift waarvoor de journalist werkt is geen gratis reclamepodium waar mensen zichzelf of hun bedrijf aanprijzen met reclametaal.

Journalist als publiek
Wil jij een journalist overtuigen met jouw profiel op Vakerindemedia.nl? Zorg dat je teksten kort zijn, niet commercieel getint en het onderwerp waarvoor redacties jou kunnen benaderen helder is. Behandel je de journalist als een potentiële klant die je over probeert te halen om klant te worden? Dan vergooi je jouw kans op publiciteit. Laat alle klantbelevingen, serviceniveau, methoden en productomschrijvingen achterwege. Wil jij vaker publiciteit? Behandel de journalist dan als een lezer van een krant of tijdschrift of als een kijker/luisteraar van een actualiteitenprogramma. Alleen dan val je op en vergroot je jouw kans op publiciteit.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags. Bookmark deze directe link.

Comments are closed.