Het versturen van een persbericht kan een effectieve manier zijn om aandacht in de media te krijgen. Een goed geschreven persbericht wordt vaak gedeeltelijk en soms zelfs compleet overgenomen door de redactie. De kwaliteit van de persberichten die redacties ontvangen is echter vaak tenenkrommend. Door de overvloed aan informatieaanbod gaan journalisten niet snel zoeken of er toch een goed verhaal achter een slecht persbericht zit. De deleteknop is snel gevonden. Voor Vakerindemedia.nl heb ik inmiddels honderden persberichten beoordeeld. De vijf meest gemaakte fouten in persberichten op een rij.
1. Geen nieuwswaarde
Het persbericht moet nieuwswaarde bevatten. Een persbericht zonder nieuwswaarde is geen persbericht en zal direct in de prullenbak van de journalist belanden. Het is dus belangrijk om te begrijpen wat journalisten nieuwswaardig vinden. Een bericht heeft nieuwswaarde als het een link heeft met de actualiteit, als de inhoud van het bericht van maatschappelijk belang is of als het een bijzonder verhaal is waarvan de wenkbrauwen of mondhoeken gaan bewegen. De insteek van jouw persbericht moet minimaal een van deze drie nieuwswaardige ingrediënten hebben.
2. Een creatieve opmaak
Een persbericht heeft een vaste indeling. Dat werkt prettig voor journalisten. Mensen die creatief denken te zijn door volledig aan deze indeling voorbij te gaan, komen van een koude kermis thuis. De standaardindeling maakt het voor journalisten makkelijk om het persbericht snel op nieuwswaarde te scannen. Houd ook de opmaak rustig. Probeer niet te imponeren met een flitsende vormgeving. Daardoor loop je alleen maar het gevaar dat jouw bericht voor een advertentie wordt aangezien. Probeer de journalisten te boeien met nieuwswaarde en niet met een creatieve indeling.
3. Nieuwswaarde in laatste alinea
Veel mensen hebben de neiging om een persbericht zo op te bouwen dat ze langzaam richting het belangrijkste toewerken. Journalisten hebben helemaal geen tijd om een heel persbericht door te worstelen, voordat ze bij de kern terecht komen. Zet je kernboodschap in de eerste alinea. De eerste alinea is eigenlijk een samenvatting van je belangrijkste nieuws. Daarna rol je de informatie naar beneden uit van belangrijk naar minder belangrijk.
In de eerste alinea staan de 5 W’s centraal. Wie, wat, waar, wanneer en waarom. De reden van het versturen van het persbericht moet in deze eerste alinea staan. Houd het zo kort en bondig mogelijk. Niet alleen qua inhoud, maar ook qua lengte. Een eerste alinea van 80 woorden is prima. Een eerste alinea van 130 woorden is veel te lang.
4. Verkooppraat
Een persbericht is een nieuwsbericht. Geen salesbericht. Geen promotiebericht. Schrijf je zes keer je bedrijfsnaam in een persbericht, dan gaat het persbericht in de prullenbak, of je bedrijfsnaam wordt vijf keer geschrapt. Een waardeoordeel geven over je eigen dienst of product moet je aan anderen overlaten. Een persbericht is ook niet de plek om klantervaringen te delen. De tekst van het persbericht moet 1-op-1 overgenomen en geplaatst kunnen worden door de redacteur of journalist. Zouden ze dat doen met een salesachtige tekst, dan zou het medium van een nieuwsbrenger veranderen in een reclamezuil. Laat verkooptaal daarom altijd achterwege.
5. Tekst in blogvorm
Crisis, zo noemt de media dat, echter zeg ik: “Ondernemend te werk gaan is het sleutelwoord voor 2015!”. Deze zin stond in een persbericht dat ik laatst beoordeelde. Een persbericht moet 1-op-1 geplaatst kunnen worden in het medium waar je het naartoe stuurt. Als de redactie bovenstaande zin letterlijk zou overnemen, zou het lijken of de journalist de ik-figuur is en dit dus letterlijk zegt. Een persbericht is geen blog en ook geen column. Kijk naar het medium waar je het persbericht naartoe stuurt. In welke vorm zijn de teksten geschreven? Als je een quote van jezelf wilt toevoegen, is dat prima. Dat maakt de tekst levendiger. Voorkom echter dat je persbericht één grote quote wordt. Dat maakt je persbericht onplaatsbaar.
Het schrijven van een krachtig persbericht waar journalisten blij van worden, is echt te leren. Ik hoor vaak dat het geen zin heeft om persberichten te sturen omdat redacties er niets mee doen. Een heel groot deel van het nieuws start echter met een persbericht. Laat de kans op publiciteit niet liggen, omdat je persbericht tot nu toe niet werd overgenomen. Kijk kritisch naar de persberichten die je verstuurt. Ga niet overhaast te werk. Sta stil bij de doelgroep van het medium. En zorg dat je een waardevolle bijdrage levert. Zorg voor nieuws. Dan verstevig je jouw zichtbaarheid en daarmee jouw marktwaarde. De moeite waard.
Heb je een persbericht geschreven, maar twijfel je of je een voltreffer hebt geproduceerd? Schuif dan met je persbericht (5x uitgeprint) aan bij een Rond de Tafel sessie.