Verkoop niet

Als er een tekst voor je website geschreven moet worden, is je belangrijkste doelgroep de (potentiële) klanten waar je je rechtstreeks tot richt. De vraag ”What’s in it for me” probeer je voor de klant zo goed mogelijk te beantwoorden. Als ondernemers publiciteit willen genereren, wordt er nog wel eens vergeten dat je de doelgroep in dat geval heel anders moet benaderen. 

Commerciële belangen tellen niet
Bij je zoektocht naar publiciteit zijn je klanten opeens geen klanten meer, maar lezers, luisteraars en kijkers. Ofwel: publiek. Daarnaast benader je ze niet rechtstreeks, zoals op je website, maar via een journalist of redacteur. De journalist is maar geïnteresseerd in één ding: een boeiend verhaal voor zijn of haar publiek. De journalist wil een verhaal waarmee hij/zij vol trots naar de eindredacteur kan stappen. Jouw commerciële belangen tellen hierbij totaal niet mee.
Oplagecijfers
Wat de journalist wel interessant vindt, is wat jij kan bijdragen zodat hij/zij zijn/haar werk zo goed mogelijk kan doen. Als je een interview geeft aan een journalist die schrijft voor het Algemeen Dagblad, wordt jouw verhaal onderdeel van een product. En dat product is niet van jouw bedrijf. Dat product is in dit geval Het Algemeen Dagblad waar je met het interview in staat. Hoe beter het product, des te beter het is te verkopen. En uiteindelijk draait het daar bij Het Algemeen Dagblad natuurlijk om.

Geen verkooppraat
Een persbericht is een nieuwsbericht. Geen salesbericht. Geen promotiebericht. Schrijf je zes keer je bedrijfsnaam in een persbericht dan gaat het persbericht in de prullenbak, of je bedrijfsnaam wordt vijf keer geschrapt. Een waardeoordeel geven over je eigen dienst of product moet je aan anderen overlaten. Een persbericht is ook niet de plek om klantervaringen te delen. De tekst van het persbericht moet 1-op-1 overgenomen en geplaatst kunnen worden door de redacteur of journalist. Zouden ze dat doen met een salesachtige tekst dan zou het medium van een nieuwsbrenger veranderen in een reclamezuil. Laat verkooptaal daarom altijd achterwege.

Redactionele vertaling
Als je op het punt staat om journalisten of redacties te benaderen, vraag je dan af: heb ik de redactionele vertaling van mijn verhaal helder? Draag ik bij aan het product waar de betreffende journalist voor werkt? Op je website kun je klanten rechtstreeks aanspreken. Je klanten bereiken via publiciteit gaat echter indirect. Help de journalist aan een boeiend verhaal. Want dat is de eenvoudigste manier om je doelgroep via publiciteit te bereiken.

Meer weten? Check www.vakerindemedia.nl 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags. Bookmark deze directe link.

Comments are closed.