Vijf keer per jaar organiseert VIDM.nl een seminar rond het thema free publicity. Vast onderdeel van de seminars is het 1-op-1 netwerken van mijn VIDM-abonnees met journalisten en redacteuren. Ook de NOS was laatst vertegenwoordigd (coördinator Binnenlands nieuws). Dat zorgde ervoor dat meerdere abonnees in de kaartenbak van de NOS belandden en inmiddels ook in het nieuws kwamen. Dat je niet altijd 100 procent controle op het eindresultaat hebt, was voor sommige abonnees echter wel wennen.
Nieuwswaarde onderzoek
De directeur van het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid (NIRT) schoof tijdens de netwerkronde bij de coördinator Binnenlands nieuws NOS aan. Ze vertelde over een onderzoek naar openbare rolstoeltoiletten. De NOS was geïnteresseerd. Nadat ik het persbericht beoordeeld had en wat laatste tips had gegeven, werd het onderzoek naar buiten gebracht. Er zat een flinke nieuwswaarde in de uitslag van het onderzoek. Slechts 3 procent van de geteste toiletten bleek volledig geschikt als mindervalidentoilet. 66 procent is volledig ontoegankelijk en onbruikbaar voor rolstoelers. Mensen bezoeken gemiddeld zes keer per dag een toilet. Dat er maar weinig toiletten onderweg te gebruiken zijn, heeft een grote invloed op de mobiliteit van rolstoelers.
NOS Journaal kleedt aan
Het onderzoek kreeg aandacht in het NOS Journaal en alle radio-nieuwsuitzendingen van de NOS. Ook de schrijvende pers pikte het nieuws goed op. Was de directeur van het NIRT tevreden? Ja, dat zeker wel, maar het viel haar op dat er een groot verschil zat tussen de interviews voor radio en televisie. Het item voor het NOS-Journaal werd aangekleed met wc-papier, doortrekshots en nog meer impressies. Daarnaast werd hoor-en-wederhoor toegepast door interviews met andere betrokkenen. Voor het bredere inhoudelijke deel was daardoor uiteindelijk maar weinig ruimte. Op de radio daarentegen werd er dieper op de context ingegaan. Op de radio kwam het onderwerp uiteindelijk het beste tot zijn recht, vond de directeur. En dat was misschien niet helemaal wat ze had verwacht.
Lang gesprek met Matthijs
Ieder medium, ieder programma, mediaproduct heeft weer een eigen format. Zodra je een interview geeft, word je onderdeel van het mediaproduct. De makers en interviewers bepalen voor een heel groot deel hoe jij in het product past. Matthijs van Nieuwkerk gaat niet ineens een half uur aan één gast besteden. En zo is het ook bij het journaal. Wil je teleurstelling voorkomen? Zorg dat je weet wat je kunt verwachten. Word je gevraagd om aan te schuiven bij Nieuwsuur? Bestudeer van te voren minimaal één uitzending en probeer op de stoel van programmamaker te zitten als je dit doet. Hoe bouwen ze een item op? Hoe gebruiken ze beeld om een item aan te kleden? Hoeveel echte aandacht is er voor de inhoud? Vanuit welke hoek stellen ze vragen? Wie is het publiek? Vraag om een voorgesprek om eventuele onduidelijkheden weg te poetsen.
Geen commercieel doorgeefluikje
Je kunt nooit honderd procent volledige controle hebben over het eindresultaat van een interview. Dat moet je ook niet willen. Dat zou ten koste gaan van de spontaniteit en de creatieve ruimte die de redactie nodig heeft om jouw interview passend te maken in het product waar ze voor werken. Wil je toch 100 procent controle op media-exposure? Zet dan gewoon een advertentie, maak een commercial en/of radiospotje. Een journalist of interviewer is nooit een commercieel doorgeefluikje.
Herkenning bij publiek
Een sterk interview geven is een kwestie van een goede voorbereiding. Hoe beter jij je voorbereidt op interviews, hoe meer controle jij hebt op het eindresultaat. Maak de nieuwswaarde voor jezelf helder. Vertel in het interview zo snel mogelijk je kernboodschap, zodat je niet in zijweggetjes kan verzanden die uit kunnen monden tot headline. Zorg dat je meerdere voorbeelden paraat hebt om je verhaal levendig te maken. Zet op een rij welke punten herkenning bij het publiek oproepen. En oefen de meest lastige vragen met de meest kritische persoon die beschikbaar is. Volledige controle op het eindresultaat van een interview willen is niet wenselijk. Maar met een stevige voorbereiding en wat handige tips kom je ver genoeg om met een goed gevoel je eigen interview terug te zien.
Vragen? Schuif dan eens aan bij een Rond de Tafel met VIDM-sessie.