Vergeet uiterlijk, koers op deskundigheid en oorspronkelijkheid

Bij talkshows en actualiteitenprogramma’s schuiven nog steeds veel meer mannelijke dan vrouwelijke deskundigen aan.  Redacties geven al jaren aan dat ze struikelen over vrouwen die ‘nee’ zeggen tegen interviews. Ook ik merk dat vrouwen over het algemeen terughoudender zijn. Gelukkig staan op VIDM.nl honderden vrouwen die wel ‘ja’ zeggen. Ik vroeg 267 journalisten, redacteuren en programmamakers welke tip ze voor de vrouwelijke deskundigen van VIDM hebben. Het leverde een mooie verzameling van antwoorden op die ik gebundeld heb in de meest genoemde tips. 

 

Tip 1: Gooi je bescheidenheid overboord!

Ik roep het al jaren en ook de journalisten geven dit massaal als belangrijkste tip. Geloof in jezelf en in je verhaal. Wees niet te voorzichtig. Jezelf in de picture spelen is een normaal onderdeel van je werk.

“Denk beter na over het belang van zichtbaarheid. Niet zo twijfelen en niet te bescheiden zijn: je kunt het!”

 

Tip 2. Gewoon durven!

Benader zelf actief de juiste journalisten, redacteuren, programma`s en -makers. No guts, no glory, ofwel brutalen hebben de halve wereld. Gewoon durven! Benader redacteuren persoonlijk. Onderhoud goede contacten met de media. Bied jezelf aan. Verstuur regelmatig goede persberichten. Schrijf ingezonden brieven, opiniestukken, columns, etc.. Spreek op bijeenkomsten en neem deel aan discussiepanels, zodat je geciteerd kunt worden.

Volg het nieuws. Denk goed na over wat er op het moment speelt in de samenleving, haak daar op in met je kennis. Profileer je duidelijk op social media en in media die journalisten zien. Zorg dat je top of mind bent bij journalisten van de media waar je in wilt komen. Kom met een goed inhoudelijk voorstel waarom je die aandacht zou verdienen. Maak gebruik van de mogelijkheden die voor het oprapen liggen om je opinie af te geven. Kwaliteit haalt het altijd. Bezoek de programma`s waar je gezien wilt worden, ga netwerken. Netwerk met media die je deskundigheid nodig hebben. Bereik ons via Twitter, LinkedIn, Facebook of via e-mail.

“Wacht niet af, zoek de media op. Zorg dat wij journalisten je kennen!

Mail ons, bel ons, spreek ons aan!”

 

Tip 3. Word eigenaar van een onderwerp.

Word specialist op één gebied/onderwerp en timmer vooral met dat specialisme aan de weg. Word eigenaar van een onderwerp waaraan het publiek behoefte heeft en werp je ook echt op als kenner op dit gebied. Door de combinatie vraag (behoefte publiek) en aanbod (jouw kennis) ben je interessant voor opiniemakers (tv, kranten, radio, tijdschriften). Een boek schrijven onderstreept je deskundigheid. Zorg dat je jouw kennis op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier weet over te brengen. Leef je in in je publiek.

“Kies een specialisme en investeer in diepgaande kennis.”

 

Tip 4. Een.

Bereid je goed voor. Zorg voor wapenfeiten. Oefen een interview met iemand die ‘advocaat van de duivel’ wil spelen. Weet van tevoren wat je wilt zeggen; formuleer kort, bondig en krachtig. Laat je niet verder uit je tent lokken dan je zelf wilt gaan. Maak zoveel mogelijk vlieguren om ervaring op te doen. Vraag van tevoren wat precies de bedoeling van het programma/het interview is. Maak afspraken met de redacteur of journalist zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Neem originele standpunten in.

Weet voor jezelf wat je bij wie wilt bereiken. Zorg voor congruentie (alles met elkaar in overeenstemming). Maak zakelijk gebruik van je charmes. Zeg niet meteen `ja` of `nee` , maar denk even na en bel dan terug (wel zo snel mogelijk).

Wees vindbaar op internet. Plaats eventueel een filmpje onder je VIDM-profiel. Redacties willen iemand die vlot spreekt en geen cameravrees heeft en ook nog eens prettig is om naar te kijken. (verzorgd, fris)

“Durf, profileer, maak dat ze je kennen, bereid een gesprek goed voor, weet wat je ZEKER wil vertellen, denk na voor je antwoord op vragen. En oefen, oefen, oefen.”

 

Tip 5. Durf jezelf te zijn.

De zin ‘Durf jezelf te zijn’ kwam veelvuldig terug in de antwoorden van journalisten. En terecht, want mensen hebben eerder een binding met iemand die overduidelijk zichzelf is. Je basishouding is dus erg belangrijk. Ga niet angstig of defensief reageren. Voel je niet te snel aangevallen. Probeer ook met humor te reageren en niet te verdedigend of te serieus bezig te zijn. Vrouwen hebben eerder de neiging sociaal gewenste antwoorden te geven. Gewoon niet doen! Wees serieus maar ook blijmoedig. Wees niet bang om voor je mening uit te komen. Ga niet pietluttig/onzeker zijn over je uiterlijk.

Wees liever brutaal en bereid om in het openbaar de (verbale) strijd aan te gaan. Laat je niet van je stuk brengen. Pareer domme, oppervlakkige en denigrerende vragen met humor en klasse pareren (bijvoorbeeld door een grappige wedervraag te stellen). Geniet ervan. Denk de spanning weg en presenteer jezelf. Ga van jezelf uit. Niet van anderen. Geloof in je eigen capaciteiten.

Accepteer dat journalisten dingen altijd anders zullen uitleggen dan dat je zelf zou doen en dat je dus nooit 100 procent controle hebt. Spreek rustig en overtuigend. Buig negatieve vragen om naar een positief beeld over datgene wat je te zeggen hebt. Vraag jezelf af waarom je onzeker bent. Je zult meestal merken dat die onzekerheid nergens voor nodig is. Ga terug naar het gevoel in jezelf dat je het leuk vindt om te vertellen wat je doet of bezighoudt in plaats van te focussen op hoe je overkomt.

Trek je minder aan van wat anderen van je denken. Je bent goed zoals je bent. Wees authentiek, durf te falen en zorg dat je een boodschap hebt. Denk vanuit de kansen en gevolgen en niet vanuit angsten en ingesleten gewoontes. Laat je zelf zien, ook in het dagelijks leven. Wees trots op wat je doet en straal dit ook uit.

“Blijf vooral jezelf, en ga niet met hypes mee die niet bij je passen. Probeer die onzekerheid van je af te gooien en wees direct in je antwoorden. Scheid functie van persoon.

Vergeet uiterlijk, koers op deskundigheid en oorspronkelijkheid.”

 

Opmerkelijke tips
Ik deel graag ook nog enkele opmerkelijke tips die zowel mijn mondhoeken als mijn wenkbrauwen deden bewegen:

 

“Zorgen voor een goed verhaal en goede oppas!”

“Wees je mooie zelf! Kont naar achteren, borsten vooruit en gooi je expertise er maar uit.”

“Zorg dat je iets wezenlijks te vertellen hebt, waardoor het niet uitmaakt dat je vrouw bent cq lustobject in sommige gevallen.”

“Wees deskundig zonder bitcherig over te komen.”

“Gedraag je meer als een man. In sommige gevallen hebben zij niet de kennis van het onderwerp, maar werken zich met bluffen door een onderwerp heen. Ik ben ervan overtuigd dat veel vrouwen net zo goed, zo niet beter in staat zijn om een onderwerp in de media uit de doeken te doen.”

“Wees niet bang, je bent slimmer dan de mannen die er zitten.”

“Doe eens iets spraakmakends, zelfs al is het dommig.”

“Probeer niet sexy of schattig over te komen.”

“Koop een mooie nieuwe jurk waar je je lekker in voelt en zorg dat je haar goed zit!”

“Vrouwen moeten juist de kans grijpen om een betere representatie van vrouwen in de media neer te zetten en moeten niet onzeker zijn over hoe ze over komen want elke vrouw is mooi zoals ze is.”

 

Wil je meer tips? Log dan in op www.vakerindemedia.nl en check de filmpjes, audio’s en checklists boordevol praktische tips over o.a. het schrijven van persberichten, opiniestukken, persbenadering en het voorbereiden en geven van interviews.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags. Bookmark deze directe link.

Comments are closed.