Honderd procent is onmogelijk

Ik schrijf deze blog in een korte break tijdens een congres in Vilnius (Litouwen, European Institute for Gender Equality) over de aanwezigheid van vrouwen in de media. Waarom komen er zo weinig vrouwen als deskundige aan het woord in de media? En wat kunnen vrouwen zelf doen om vaker aan het woord te komen? Een vraag die ik een paar dagen hiervoor bij een heel ander publiek neerlegde. Toen daagde ik tijdens het hosten van een talkshow ruim 100 Limburgse vrouwen uit om hun stem te laten horen.

Dezelfde hobbels wereldwijd
Er zitten heel wat kilometers tussen Roermond en Vilnius. Ook tussen Roermond en alle andere landen die hier op het congres zijn vertegenwoordigd. Toch komen we steeds weer dezelfde hobbels tegen. Of je nu met vrouwen in Roermond praat of met vrouwen uit Zweden, Estland en Spanje. Als een vrouw voor een interview wordt gevraagd, komt het nog (te) vaak voor dat ze nee zegt, omdat ze 100 procent zeker wil weten dat ze iedere vraag kan beantwoorden. En het moet ook nog een goed antwoord zijn…

Ik weet uit ervaring dat een journalist liever samen nog even het onderwerp van het interview doorneemt, dan dat hij/zij bij voorbaat een ‘nee’ te horen krijgt, simpelweg omdat er angst bestaat een vraag niet te kunnen beantwoorden.

Is het perfectionisme?
Ook hier in Vilnius worden we met de neus op de feiten gedrukt. Vrouwen hebben het gevoel dat ze alles moeten weten van een onderwerp, voordat ze een interview kunnen geven. Mannen daarentegen denken veel eerder: ‘ach, ik kijk wel wat er aan vragen op me afkomt’.  Hier noemen ze dat een gebrek aan zelfvertrouwen bij de vrouwen. Hierdoor ontstaat een tekort aan bijdragen van vrouwen aan mediacontent.  Misschien heeft perfectionisme inderdaad te maken met een mate van onzekerheid. Ik weet het niet.

Zeg geen nee uit angst
Wat ik wel weet is dat 100 procent kennis van een onderwerp onmogelijk is. Dat geldt voor mannen en vrouwen! Iedere journalist begrijpt bovendien dat je niet alles kunt weten. Vergeet niet dat je in verreweg de meeste gevallen toch echt meer van het onderwerp weet dan een journalist. Een journalist moet wel heel diep gaan graven voordat hij/zij bij die ene procent ‘missing information’ is aangekomen.

Dat je jezelf goed voorbereidt op een interview is natuurlijk altijd aan te raden. Maar zeg geen nee tegen interviews uit angst dat je een keer ergens geen antwoord op weet. Deel je kennis. Als je een keer geen antwoord weet op een vraag, is dat alles behalve een schande.

 

Meer weten over het voorbereiden van interviews? Met een Pro- en Vip- Abonnement van Jijindemedia.nl heb je toegang tot handige checklists en interviews met journalisten. 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags. Bookmark deze directe link.

Comments are closed.