MKB vergeet vrouwelijke ondernemers

Van Annemarie Van Gaal kan iedere ondernemer heel veel opsteken. Zij spreekt dan ook op MKB´s  OndernemersCongres Stedendriehoek-IJsselland. En zij is de enige vrouw die daar spreekt. Zou de zaal dan helemaal vol zitten met mannen? Ik weet zeker van niet.
33 procent van de Nederlandse ondernemers is vrouw. Op de voorpagina van de MKB-folder zie ik alleen mannen. Op pagina 2 en 3 nog eens tien mannen. Waar blijft die 33 procent? Aha, pagina vijf: Annemarie van Gaal. Zij lijkt de enige vrouwelijke ondernemer die in Nederland gevraagd wordt een inhoudelijk verhaal te komen vertellen. Gerard van den Broek is woordvoerder voor alle ondernemerscongressen. Hij bevestigt dat op het congres 1 vrouw en ongeveer 15 mannen zullen spreken. Sprekers kiest de organisatie uit de topondernemers in Nederland. Daarbij kijken ze niet of het mannen of vrouwen zijn. Van den Broek (Synpact) weet ook dat 25 procent van de congresbezoekers vrouw is. Ik mis dus nog 2,75 vrouw (25 procent van 15 mannen = 3,75 vrouwen minus Van Gaal).

 

Zingende modepoppen


Hé, nog meer vrouwen in de oranje MKB-folder! Zie je wel: toch een 67/33-afspiegeling van ondernemend Nederland. Maar deze vrouw staat te zingen en die andere vier beeldschone dames showen een ING-oranje jurkje en hun fototoestel. Zij verhogen de sfeer, maar zeggen niets. Ik tel in totaal 25 mannen die om hun inhoud in de folder staan en 1 vrouw, ja: Annemarie van Gaal.  ‘De Inhoud staat, nu nog een vrouw’, deze blog van Roos Wouters schiet me weer te binnen.

 

Waar zoekt MKB goede sprekers?

Kan MKB-Nederland geen interessante vrouwelijke sprekers vinden? In de folder staat er niets over. Geen enkel excuus. En het is zo makkelijk, via ZijSpreekt.nl kan iedereen vrouwen met inhoud uitnodigen. Ik denk dat MKB niet verder kijkt dan z´n eigen heel beperkte kringetje. Bovendien worden steeds dezelfde sprekers geplugd door de sponsoren. Deze stilstand getuigt niet van ondernemerschap. Ondernemers vernieuwen en kennen hun klanten, lees: kennen het publiek in de zaal.

 

Elkaar versterken

Mannen en vrouwen hebben hun eigen specialismen en inzichten. Als je die mixt, krijg je een beter resultaat. Tussen de linker- en rechter hersenhelft hebben mannen en vrouwen andere verbindingen. Daarom vertelt een man zijn verhaal vanuit een andere invalshoek dan een vrouw. En daarom vind je ook  de meest optimale oplossing als je vrouwen en mannen samen naar een oplossing voor je probleem laat zoeken. Voor iedereen wordt een verhaal een stuk boeiender als je invalshoeken hoort waar je zelf gewoon nooit aan denkt.

 

Een  kopie van jezelf

Mensen kiezen het liefst een kopie van zichzelf om mee samen te werken. Dat doen ze onbewust. Iemand die op je lijkt, lijkt ook meteen lekker vertrouwd. Omdat dit een onbewust mechanisme is, moeten wij er heel bewust voor kiezen om het te doorbreken. Er zijn meer dan genoeg interessante vrouwelijke sprekers in Nederland te vinden. Als organisatie hoef je alleen maar actief buiten je eigen kring te zoeken. Of willen we rondjes blijven lopen in hetzelfde kringetje? En alles houden zoals het is? Kom uit je comfortzone, stel een lijst sprekers samen die lijkt op de samenstelling van je luisterend publiek. Dan wordt je congres een stuk aantrekkelijker voor iedereen en allemaal.

 

Vrouw is geen doelgroep

Wat wil ik? Ik wil net zoveel vrouwen en mannen op het podium zien spreken als er mannen en vrouwen in de zaal zitten te luisteren, in procenten. Zo simpel is het. Ik vind dat MKB Nederland op het congres van donderdag 20 september een prachtige kans laat liggen om te laten zien dat zij zowel de vrouwelijke als mannelijke ondernemers van Nederland als hun doelgroep ziet. Woordvoerder Van den Broek zegt dat zijn organisatie open staat voor verbreding van het netwerk, zodat congressen met meer vrouwelijke sprekers verrijkt gaan worden. De afspraak staat. Ik vind dat wij hem kunnen en moeten helpen om die vrouwen te vinden.

 

Laat jouw stem horen

Ik roep mannen en vrouwen op om bij de organisaties te vragen om interessante sprekers die zij zelf willen horen.

Kom in actie! Vraag het OndernemersCongres van MKB Nederland om een spreker die jou interesseert!

@synpact
@mkbnl

(noot: beeldmateriaal komt uit de folder ter promotie van het congres)

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags. Bookmark deze directe link.

Comments are closed.